Wat is wilskracht?
Wil jij je wilskracht ontwikkelen? Nu (eindelijke) je doelen behalen, of doorzetten waar je normaal stopt?! Het is dan handig te weten wat het nu precies inhoud. Wilskracht heeft alles te maken met zelfbeheersing of zelfcontrole. Het vermogen om nee te zeggen, maar ook ja. Op wat jij belangrijk vindt en werkelijk wilt. Persoonlijk, privé en/of op je werk. Heb je wilskracht? Dan kun je bijvoorbeeld uitstelgedrag voorkomen, verleidingen weerstaan, veranderingen bewerkstelligen en gefocust blijven.
Jij hebt wilskracht. Jij hebt de POWER om te bereiken wat je wilt. Misschien ben je het even kwijt. Of zijn deze spieren minder getraind. dan heb ik goed nieuws, want wilskracht kun je trainen. Er zijn allerlei manieren om dat gebrek aan wilskracht te verbeteren, zoals je ook je spieren traint. Om sterker en leniger te zijn en meer uithoudingsvermogen te hebben.
Stap 1: Leer jezelf beter kennen
Wil je wilskracht ontwikkelen? Dan is zelfkennis belangrijk. Dus neem je gedrag onder de loep en bedenk wat erachter zit. Wat denk en voel je? Hoe reageer je in relatie, of situaties tot anderen? Waarom maak je bepaalde keuzes? Weet je dat? Dan kun je beginnen met je wilskracht trainen.
Stap 2: Stel jezelf een haalbaar minidoel
Dit is mijn favoriet! Zoals gezegd: wilskracht een spier. Dat je wilskrachtspier vermoeid raakt is normaal. Wil je wilskracht ontwikkelen? Begin dan met jezelf een haalbaar minidoel te stellen. Bijvoorbeeld minder je Facebook checken. 10 minuten niks doen. De trap een keertje extra nemen. Noem maar op. Elk succesje dat je boekt, helpt je wilskracht ontwikkelen en draagt vervolgens bij aan meer zelfvertrouwen en helpt je doorzetten.
Stap 3: Geef jezelf een beloning
Gebruik je je wilskracht om jezelf duizend en één dingen te ontzeggen? De kans dat je faalt is groot. Echter, stel je jezelf een beloning in het vooruitzicht als je een doel haalt? Dan wordt het veel leuker om ervoor te gaan. Kijk maar naar kinderen en dieren, die doen ook hun best als ze een beloning krijgen voor het behalen van een doel. Bij volwassenen werkt dat net zo goed! Geef jezelf een compliment, of beloning als je een minidoel bereikt en je zult merken dat dit motiveren werkt.
Ga jij aan de slag met deze 3 stappen en train je je wilskracht?